zaterdag 19 januari 2013

AWD verkenning met open vizier.

Vorige week zaterdag met Ben van Straaten via twitter afgesproken bij boshut het panneland.
Ik hoopte op ree, damhert en vos want daar staat de AWD om bekend.

Goed warm aan gekleed want er was erg koud weer voorspelt dus lange onderbroek en hemd aan.
Om 8 uur kwam Ben aan rijden en na kennismaking zijn we door het hek de duinen in gelopen.
Voor de zekerheid statief mee, rugzak camera en lens eruit en op de plaats thermoskan koffie en eten gestoken want je weet maar nooit.
De vorige avond had ik na aankondiging van onze AWD visite op twitter een email gekregen van de geestelijk vader van de AWD Henk Bos.Met zeer precieze aanwijzingen over waar we we ree, damhert, vos en eventueel ijsvogel konden vinden gingen we gewapend met een kaart van Ben het eerste pad op.

Meteen in de eerste de beste bosjes liepen we al tegen de herten aan en dat zou de rest van de dag niet meer veranderen. Heel veel zeer relaxte herten lagen en stonden overal te eten en te rusten.
We namen toen het wat lichter werd en de ISO waarden onder de 1600-3200 gingen zakken de eerste foto's van wat damherten.
 
Toen we na een uurtje wandelen bij het huisje van de vossen en het tegenover gelegen bosje met ijsvogel stokken aan waren gekomen bleken de vossen nog geen thuis te geven. We zijn toen het bos in gelopen en zijn achter het houten gevlochten scherm van staats bosbeheer aan de mee gesjouwde koffie gegaan.
Na een lekker warm bakkie besloten we verder te gaan lopen en de waterkant maar te volgen en de observatiehut eens te gaan bekijken. Volens de aanwijzingen van Henk Bos kwamen de vossen normaliter na 12 uur dus we planden het zo dat we rond de middag terug zouden komen voor de vossen.

Om de hoek de route langs het water gekozen stond er een blauwe reiger die we er maar op hebben gezet want hij bleef wel lekker stil staan aan het kantje.
Verder gelopen zagen we een grote zaagbek (voor mij nieuwe soort) en wat op het eerste gezicht kuifeenden  erachter. We slopen dichterbij maar de zaagbek had er maar weinig zin an. :-)
We kwamen niet verder dan de rug van wat weg vliegende actie foto's van de zaagbek vrouw.
Tot we ineens verder wilden lopen en door kregen dat we naar een brilduiker hadden zitten kijken. Het licht was nog erg mager en het wit met donker groen is een nachtmerrie om goed belicht te krijgen maar deze vond ik toch nog goed genoeg om in de blog te zetten.
Stukje verderop nog een keer de zaagbek vrouw gezien waar ze was neer gedaald en Ben heeft daar een knappe vlieg foto van weten te maken. Hij heeft ze op het moment van schrijven nog niet geplaatst maar als hij dat doet zal ik de blog aanpassen en de link erin verwerken.
Na een clubje kuifeenden te hebben gadegeslagen te hebben met nogal haast om weg te zwemmen liepen we verder langs het water en kwamen bij een oplopende heuvel.

Hier zagen we wat damherten en een groepje zaagbekken aan het einde van het water. Ze hadden ons nog niet door dus we hebben een omtrekkende beweging gemaakt om de zon in de rug te krijgen. Andere fotografen hadden ze intussen ook ontdekt en lagen al op hun buik tussen de bomen door te fotografen.
Hier een shot van een mannetje. Kijk hoe het intussen felle zonlicht dwars door de boeggolf heen op zijn borst schijnt. Ze werden uiteindelijk verstoord en vlogen met een grote boog weg naar een verder gelegen kanaal. We moesten ook die kant op dus hielden het water in de gaten. Even later hadden we ze weer gevonden en en konden na wat sluip en kruip werk positie kiezen aan de waterkant met goed licht en beter platen van vooral het vrouwtje grote zaagbek.

Erg blij met deze shots die de galery van de grote zaagbek op www.hscf.nl wel gaan halen. :-)
Eenmaal in de hut aan gekomen was het ongeveer al 11:30 en was het een vrij dooie boel in en om de hut. We besloten te lunchen en weer wat warme koffie te nuttigen want de wind tegen was toch wel fris en de drank ging er goed in. Het enige wat we bij de hut zagen is wat wintertaling op grote afstand.
Na de lunch nog even gekeken naar een aanzwemmende zaagbek en een witte buizerd maar die bleef op afstand en we besloten terug te lopen naar de vossen. Die hadden een ADV dag en misschien amar goed ook want het was een circus van mensen die de vossen wilden zien.


op de terug weg naar de pannenland kwamen we nog langs wat pimpelmees in riet en kwam er een torenvalk boven ons bidden en konden we hem vast leggen met buit na een snoekduik op de grond.

Tenslotte besloot ik ook een film te maken van een damhert voor wat bewegend materiaal.

En tenslotte een beeld van een duin met meerdere herten bij en door elkaar.

Was een heerlijke dag met een goede les voor de volgende keer qua spullen. Had te veel mee en mijn nek spieren hebben het met een hele dag slenteren behoorlijk te verduren gekregen. Tevens tas van statief volgende keer maar in de auto achter laten. :-)

Groetjes, Henk Schuurman
3 opmerkingen:

 1. Hoi Henk,

  Mooie (scherpe) serie hoor. Torenvalk is goed gelukt. Top gedaan zo uit de hand.

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Henk,

  Mooi en succesvolle dag AWD geweest samen met Ben. Vooral de Zaagbek (v) staat er erg fraai op.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Henk,
  Via jou site heb ik je blog ook gevonden.
  Prachtfoto's. Vooral die zaagbekeenden zijn geweldig, zo mooi van kleur en mooi in het licht.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen