donderdag 14 februari 2013

Poolexpeditie op de Brouwersdam deel 1

Afgelopen zondag was het dan zo ver. We waren uitgenodigd door Ad van den Berg, om een rondleiding te krijgen van de omgeving brouwersdam. De lijst met mogelijk te spotten vogel soorten vooraf door Ad was overweldigend en de dag zou het helemaal waar maken. Met we bedoel ik een groepje dat elkaar van twitter kent. Elma Vonk, Harry Dijkerman, Henk Bos en Ghita Pluijmaekers die met Henk Bos mee kwam.

We begonnen met een kop koffie en zelf gemaakte appeltaart in Ad zijn schitterende verbouwde boerderij met een natuurlijk aangelegde tuin met allerlei soorten vogel soorten. Zodra we binnen zaten vergaapten we ons aan nog meer vogel soorten op de voer plaats achter het keukenraam waar we zaten. Groenlingen, kepen, Bonte spechten, Ringmussen, Vinken, te veel om op te noemen.

Na het uitzetten van de route besloten we eerst naar de Brouwersdam te gaan want het zou later die dag harder gaan waaien en we wilden gebruik maken van de op dat moment relatief gunstige weer omstandigheden. Op de dam aangekomen konden we meteen een groepje vogels zien foerageren.
We reden iets door om schuin naar beneden te rijden en gleden zowat de dam af naar beneden zo glad was het op dat stuk. We bleven dus maar boven op de dam staan want naar beneden lopen was echt veel te gevaarlijk. Hier konden we wat brilduikers ver weg op het water op en neer zien vliegen en er was al wat baltsgedrag waar te nemen.

Iets verderop liepen een Wulp en wat Tureluurs te foerageren . Meteen de rijstzak op wat buizen bovenaan de dam gelegd om Harry en Henk te laten voelen dat het lekker stabiel is voor minder bewogen foto's.

Tijdens het turen over het water kwam er een scholekster met veel kabaal aanvliegen dus in het gunstige mooie licht mee kunnen nemen.

Hierna glibberden we verder over de dam op zoek naar andere soorten. Bij de volgende stop zagen we wat steenlopertjes en niet veel later twee zeehonden onder aan dam zwemmen. Samen met Henk Bos glibberden we toch maar het naar beneden om een wat betere positie voor de foto's te krijgen wat uiteindelijk lukte. Tussendoor liepen op een lager gelegen richeltje wat rotganzen in ondiep water te foerageren dus die konden we mooi met spiegelbeeld platen.
De zeehonden doken op een bepaald moment weg en kwamen niet meer boven dus toen Ad ons vroeg mee te komen om iets verder in een keerwater te zoeken naar zeehonden klommen we snel naar boven. Pas toen zagen we iets bijzonders. De bovenlaag van de helling was bevroren maar eronder liep een riviertje van smeltwater de dam af naar de zee. Zie het filmpje hieronder om te zien wat ik bedoel.

Even verder bij het keerwater zagen we niet alleen de zeehonden heerlijk chillen maar ook een aantal scholeksters op de kant. Ze zochten elkaar continu op en de mannetjes waren de vrouwtjes aan het imponeren met heftige landingen op de rotsen naast het vrouwtje.Natuurlijk hebben we ook hier foto's gemaakt van de zeehonden.Ik heb toch ook weer even de film functie van de Canon 7D gebruikt voor de zeehonden voor wat bewegende beelden: Leuk om te zien!


Toch weer even een stukje verder want er waren de dag ervoor enkele bijzondere zee eenden gespot op een ander deel van de brouwersdam. Het statief van Ad eruit gehaald om een hele grote groep zwarte zee-eenden te bekijken maar mijn aandacht ging even uit naar de soorten wat dichterbij de plek waar we stonden. Op 10 meter afstand schaatsten diverse soorten over de glibberige ondergrond.

In deel twee komen de Ruigpootbuizerd, Kuifaalscholver, Torenvalk, Reeen, Mantelmeeuw met vis en enkele leuke series van een soort in een enkele foto gemonteerd en andere filmpjes aan bod want het is te veel om in een enkele blog te stoppen.

Groet, Henk Schuurman11 opmerkingen:

 1. Hoi Henk
  Prachtige blog van die dag ..
  Ja..twee delen ..achteraf had ik dat ook moeten doen .. We hadden ook zoveel mooie momenten die dag .. Alleen al op de dijk had ik me de hele dag al kunnen vermaken ..Wat was er veel te beleven.
  En dat jij de baltsgedrag van de Brilduikers nog zo in beeld kon krijgen op die afstand ..Super!
  Ook het filmpje is heel gaaf ..ik had daar nog foto's van gemaakt ..maar dat komt niet over.
  zo in het filmpje is duidelijk te zien dat het smeltwater onder het ijs doorliep.
  Ook de film van de zeehond is erg leuk ..filmen heeft wel wat.. ( mag van mij langer :)
  Ja ..We moeten inderdaad maar snel weer eens afspreken voor AWD of Jonker/Wavershoek
  Kijk al uit naar deel 2
  Want de Ruigpootbuizerd/Reeën/Torenvalk waren ook top-momenten.
  Groetjes Henk Bos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Henk
   Wat een superdag was dat he.
   Ja toch maar op gesplitst in tweeën want het werd te lang en te veel.
   Ik heb filmpjes van diverse vogels, de reeën bij de ruigpoot buizerd en onze torenvalk voor de koffie break.
   Ik ga nog een keer terug voor de velduil want die zou ik heel graag eens in het echt zien met die licht gevende ogen.
   Tenzij hij zich ook bij de AWD blijft laten bezichtigen natuurlijk. :-)
   Gr. Henk

   Verwijderen
 2. Hoi Henk,

  Mooie serie hoor. Bij de ekster heb je de schitterende kleur van de vleugels goed in beeld gekregen. Kan me voorstellen dat dit een mooie dag geweest is. Hou mij de volgende keer weer aanbevolen hoor.
  Zeehonden zijn top en de scholekster in de vlucht zijn ook gaaf.
  goed logo onderin de foto's trouwens :)

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Ben,
   Volgende keer ga je weer gezellig mee.
   We gaan dan ook op zoek naar de velduil, een soort hoooog op mijn persoonlijke wishlist.
   Gr. Henk

   Verwijderen
 3. Echt prachtige foto's, vooral de Scholekster die aan gevlogen komt en de vele kleuren van de Ekster. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Annemarie,
   Het licht stond er goed op en de weerkaatsing van het ijs en sneeuw zorgden voor de rest.
   Gr. Henk

   Verwijderen
 4. Prachtige foto's en een heerlijk verhaal. Ik heb het met plezier gelezen en bekeken. De Brouwersdam stond op mijn wensenlijstje. Ik denk dat ik hem gauw ga inwilligen die wens.

  gr,
  Kees Verhoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees,
   Dank voor je reactie.
   Het is een prachtige locatie met veel vogel soorten. Let wel op tij en zo. Halverwege heb je dat keer water waar de zeehonden en zo goed te fotograferen zijn.
   In het gebied niet ver daar vandaan zitten veld uilen dus dubbele missie?
   Gr. Henk Schuurman

   Verwijderen
 5. Hoi Henk,
  Wat een schitterende foto's. Ik heb dezelfde vogels gefotografeerd, maar wat zijn ze bij jou goed ( vooral de wulp en de scholeksters), de serie van de baltsende brilduikers vind ik ook helemaal top. Jij hebt ook al vogels die dansen op het ijs, waarbij ik de ekster met gespreide vleugels wel heel elegant vindt, die mag door naar de volgende ronde, :-)

  ik kijk al uit naar deel 2, want ik weet dat je nog een paar hele mooie foto's hebt gemaakt die dag. Groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Ghita,
  Wat hebben we genoten he die dag.
  Ik plaats vandaag deel 2 van de blog want ik heb de foto's en tekst klaar. Moet ze alleen nog FF samenvoegen in de blog.
  Zit ook de foto bij van de groep waar je bij bent.
  Gr. Genk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Henk,

  Bedankt voor je bezoek aan en bericht op m'n blog. Ik ben dus direct de jouwe gaan bekijken. Grappig dat jij met die poolexpeditie met Ghita mee was, bij haar had ik het verslag al gelezen, de wereld is klein... Ik heb met veel plezier de expeditieblogs bekeken en gelezen, de foto's van de ekster zijn echt heel mooi met die blauwe gloed over zijn veren. Je omschrijving bij je blog kan ik alleen maar van harte onderstrepen, voor mij is dat net zo maar dan ook vooral met de telescoop. Bij ons in de buurt kunnen we ons ook wel uitleven met de Groene Jonker, Waverhoek en Botshol naast de deur. Ik heb me aangemeld op je blog dus ik blijf je volgen.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen