dinsdag 26 februari 2013

Winterse Biesbosch Watervogel Safari


Afgelopen weekend was het moment waar we al enige tijd naar uit hadden zitten kijken. We gingen mee met de Biesbosch watervogel tour. De boekingen van de Zilvermeeuw boot tochten in de Biesbosch doe je vooraf via het internet en je betaald bij aankomst in het bezoekers centrum. De weersverwachtingen werden al slechter en slechter naarmate we dichter bij de dag van afvaart kwamen en op de dag zelf sneeuwde het volop onderweg er naar toe.
Eenmaal bij het BC aangekomen valt meteen de warme, gezellige sfeer op. De beide dames staan achter een tafel de gereserveerde mensen te helpen aan een toegangskaartje. (de kassa bon)
Ondertussen kun je je vermaken met een heel stel opgezette dieren. Diverse vogel soorten waaronder een Roerdomp stond er in zijn typische pose met gestrekte nek in een glazen vitrine maar ook diverse Bevers. (zie foto met de telefoon gemaakt.)
Ik was er als één van de eerste en niet veel later kwamen de beide boswachters die onze gids zouden zijn binnen om een kop koffie en/of thee te drinken. Thomas van der Es, een relatief jonge boswachter met een aanstekelijk enthousiasme en Jacques van der Neut een wat oudere ervaren boswachter met een al even groot enthousiasme. Je voelt je meteen welkom bij deze twee mannen en ze geven onderweg continu aanwijzingen waar wat te zien is om de boot. Daarnaast geven ze ook elk een presentatie op een groot TV scherm in de onderste ruimte van de boot. Ik heb geprobeerd een panorama foto met de iPhone te maken ondanks het tegenlicht zodat je een idee hebt van hoe er aan toe gaat.

Zoals je ziet was er tijdens de wat langere vaar stukken volop interesse van iedereen om de presentaties van de beide heren te volgen.  Op deze foto staat Jacques ons iets te vertellen over de manier waarop het water in het gebied de lepelaars kolonie (“Lepo zoals wij vogelaars ze noemen”, voegde hij er nog even aan toe) een prachtige plekje heeft geboden waar zelfs koereigers soms hun plek tussen vinden. 

We vertrekken uit de haven en onderweg wordt het stil aan steeds slechter weer met mot regen en natte sneeuw. De enige plek waar je enigszins uit de wind kon fotograferen was net achter de stuurhut op de bovenste etage. De vogel tellers met scoop stonden op het middel dek naast elkaar. Onderweg komt de stem van een boswachter door de speakers waardoor je snel gewezen wordt op eventuele vogel soorten die je wellicht zelf niet zo snel had gezien. Zo werd ik op een Havik gewezen waar ik nog net wat determinatie plaatjes van kon schieten.Er komen heel wat vogel soorten op zo een dag voorbij en ik heb in principe alles wat enigszins dichtbij genoeg aan kwam vliegen gefotografeerd. Later pas gekeken wat het was want door de gure wind en snijdende sneeuw was het vooraf vaak niet eens goed te zien wat er aan kwam.De aalscholvers zagen we ook in de bomen aan de rand van het water zitten.  Lekker hoog in hun nesten met de industrie als achtergrond. 
Stukje verderop zagen we weer veel Brilduikers alleen...

 of in groepen langs de boom grenzen schietend


Regelmatig  hoorde je een club ganzen met veel kabaal aan komen zetten. Dit tweetal kwam lekker laag langs toen de rest van de boot al aan de lunch was begonnen en ik nog even op het dek bleef staan.

Dit lijkt mij een grote burgemeester maar misschien kunnen de echte vogelaars me corrigeren in een reactie op dit blog. 
 


Zaagbekken die regelmatig voor de boot uit omhoog schoten en weg vlogen.Op een gegeven moment werd het echt slecht en was het zicht door mist ook steeds minder. Hier een paar sfeer platen om een indruk te krijgen van wat er te zien was en wat niet.  ;-)


 Sommige mensen hebben onder alle omstandigheden lol, zo ook deze mensen op de speedboot.


Net als je denkt dat de dag voor het fotograferen verder verloren is komt er een tweetal krakeenden aan vliegen in de volle sneeuw. Het zijn mijn foto's van de dag geworden doordat ze de sneeuw en de sfeer van de dag precies goed uit te beelden.

Nadat we een flink rondje hadden gevaren langs diverse plekken kwamen we terug in het stuk van de vertrekplaats. We gingen nu alleen niet over de grote route maar binnendoor de kronkelende waterwegen volgen op zeer langzaam tempo. Ineens werd ons gevraagd naar de hoge boom te kijken in de bomen partij links van ons. Daar zagen we de vader zeearend op een tak zitten en als je goed kijkt zie je het hoofd van de moeder op het nest zitten. Hopelijk heeft ze al een ei gelegd en broeden ze het tot jonge zeearenden. :-)

Een stukje verderop is een boom vlak naast het water om gevallen en de wortels met de grond er tussen is heel slim gebruikt door ijsvogels aan de gaten te zien.

Als we daarna langzaam de water kronkelingen weer volgen zien we ook nog een
Blauwe Kiekendief vrouw waar ik heel snel wat shots van kan maken en tot deze determinatie compilatie heb omgebouwd.

Aan het einde worden we ook nog even verwend met een grote groep Zilver reigers. Ze blijven een eind uit de buurt door steeds voor de boot op te vliegen en verderop weer neer te dalen maar er is er eentje die toch langs de boot komt vliegen. Dit gaf de oplettende fotografen een mogelijkheid hem er van redelijk dichtbij op te kunnen zetten.


Allemaal nog bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige blog van het bezoek aan de Brouwersdam. Ik heb ook nog behoorlijk wat materiaal van de Roerdomp in Losser van twee weken geleden dus die ga ik eerst maar eens verwerken en om zetten in een blog.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Henk,

  zo jullie zijn wel doorzetters hoor met dit weer maar het resultaat van de Krakeend mag er dan ook wezen. Mooi winters sfeertje.

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Ben,

  Ja je bent een pool expeditie team of niet. :-)
  Hadden gereserveerd dus dan moet je ook gaan vindt ik.
  Als ik bedenk wat voor foto's ik had kunnen maken als het mooi weer was geweest....

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ZO zo dat was een winterse dag. Voor herhaling vatbaar op een dag met iets mooier weer? De foto's van de Krakeenden zijn super! Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Annemarie,
  Dat is zeker de moeite waard. Ik ga in September mee voor de vis arenden. Hopelijk beter weer.
  Was evengoed een erg leuke en gezellige dag.
  Goeie gidsen en prima boot met lunch etc.
  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Henk

  Ondanks de slechte weersomstandigheden heb je nog een aantal
  mooie foto's kunnen maken. De opnames van de krakeend in de sneeuw
  zijn prachtig. Gaaf dat je de zeearend ook nog hebt kunnen zien,
  toch best wel bijzonder !

  Gr, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ondanks de 80 tinten grijs toch een hele mooie serie, weer barre omstandigheden zo te zien.
  En de zeearend zien is natuurlijk helemaal geweldig. Erg mooi, die krakeenden in vlucht, zo zie ik hoe mooi hun vleugels zijn.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De dag werd steeds beter, zo lijkt het wel.
  wat een waarnemingen op het einde.
  En die vliegende krakeend in de sneeuwbui,.......helemaal TOP!

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke verhalen op dit blog en de vliegende krakeend is idd een prachtbeeld. Ik voeg je blog toe aan mijn lijst!

  Groeten John

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat ziet er heel mooi en uitnodigend uit de zeearend in de boom en het vrouwtje op het nest steelt voor mij toch de show maar ondanks het weer lijkt mij dit heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen