zaterdag 16 februari 2013

Poolexpeditie op de Brouwersdam deel 2


Welkom bij deel 2 van het blog over de expeditie op de Brouwersdam. Hieronder zie je de mensen die mee waren. Dit was bij de maasvlakte achter de dijk waar we oa de sneeuwgorzen zochten.

Nadat we de Brouwersdam af waren gereden en op de diverse plekken al het moois hadden gezien dirigeerde Ad van den Berge ons naar een ander deel van de omgeving. 
Onderweg er naar toe kwamen we langs een zandberg waar een Buizerd lekker rustig zat en even bleef zitten voor de foto. Ook de auto met de overige expeditie leden :-) die later langs reed kon er nog mooi wat plaatjes van schieten.

Een stukje verder na een zijweg in te zijn geslagen zagen we een torenvalk bidden boven de weg. Snel de auto uit laten rollen en gedraaid voor wat actie shots. Toen hij over de auto heen vloog en zowat boven de auto hing kon Henk achterin de Valk bijna een hand geven en heeft close-up shots kunnen maken. Zie Henk zijn blog hier voor foto’s daarvan.
Om van de kou te bekomen wilden we eerst even in de beschutting een warme kop koffie nemen. De keuze om dit te doen was gevallen op een veldje waar het volgens Ad enkele dagen ervoor had gewemeld van de leeuweriken, gorzen etc.  Er was vandaag niets te zien op deze veldleeuwerik heel ver weg in de lucht na dan. Was lastig om snel uit de vlucht mee te pakken maar is volgens mij wel herkenbaar geworden

Onze mee gebrachte koffie en de koeken van Ghita smaakten voortreffelijk en we hadden al snel zin om verder te gaan. 
Tussendoor zag iets verder op de achtergrond in een weiland een groep vogels op stijgen. Snel de camera gepakt en deze foto van een groep wulpen kunnen maken.

Het doel was om de ruigpootbuizerd op te zoeken in een stuk waar hij ze wel vaker was tegen gekomen. Het wemelde er van de "normale" buizerds maar we hadden de RPB nog niet gespot.
Wel kwamen we er deze torenvalk tegen in het veld dat net een prooi had gevangen en hem op zijn gemak op zat te peuzelen. 

Ik heb er ook een kort filmpje van gemaakt:


We hielden de lucht in de gaten voor de RPB en een groepje auto’s wat al enige tijd verderop stil stonden want misschien hadden zij hem wel in het vizier.
Ineens een enthousiaste Ad met “wacht eens even mensen, wat is dat daar” en ja hoor daar kwam hij aan dus meteen de camera’s tekeer als een gek.


Hij ging voor een groep ganzen zitten maar steeg even later wel op wat voor lichte paniek in de ganzen groep zorgde.  In deze eerste opname zie je hem de groep van boven af bekijken. 

Kijk hoe hij hieronder midden in de groep ganzen mee op vliegt.


 Op de achtergrond zagen we ineens een groepje reeën lopen in het weiland erachter wat voor een unieke combinatie zorgde van reeën, ganzen en RPB in een enkel shot. Ik was te veel bezig met de RPB en filmen van de reeën om dat op dat moment in te zien maar de anderen hoorde ik later hier wel over dus kijk aan het einde van dit blog naar de links van de anderen om daar zeker ook even te kijken.  J


Op een gegeven moment vloog de RPB weg en was het tijd om verder te gaan naar het stuk land waar de velduil zich op hield. Mijn hart ging al sneller kloppen bij de gedachte deze soort, die boven aan mijn wensen lijst staat, werkelijk te zien vliegen.  Die prachtige lichtgevende ogen in een fraai gestroomlijnde  vormgegeven kop heeft me vaak bij foto’s van andere fotografen doen zwijgen en genieten alsof ik er bij was. Zou het vandaag ook nog lukken, ehhhh nee helaas niet maar ik weet nu wel waar ze zitten dus ga er zeker vaker naar terug. Net zolang  totdat ik hem zelf op de plaat hebt gezet of in ieder geval in levende lijve heb gezien.
We zagen in dat gebied wel grote groepen rotganzen en wat bergeenden foerageren in de mooie wetland stukken vlak aan de kust dus brakwater met de grote aantrekkingskracht voor zoveel vogel soorten.

Het was tijd om terug te gaan naar de boerderij van Ad om zijn honden uit te laten en daarna de maasvlakte op te zoeken. We kwamen eerst uit bij de telpost waar je lekker achter uit de wind kon staan. Het was alleen lastig om de camera vast te houden op die manier dus ik ben eromheen gelopen en met de rijstzak op de rand met capuchon op voor de wand gaan staan en zo over de anderen heen gefotografeerd. Er was een grote groep meeuwen duikvluchten aan het maken wat duidt op vis en dat klopte ook wel. We hebben de bruinvis door de kijker van Ad zelfs zien spuiten maar niet op de foto helaas en grote groepen zee-eenden van allerlei soorten.
Ineens viel mijn oog op een mantelmeeuw die wat dichterbij de kust kwam met een redelijke maat vis in zijn bek. Hij dacht alleen te zijn maar werd al snel belaagd door enkele Zilvermeeuwen die het met hem wilde delen. Dat werd al snel door de mantelmeeuw even recht gezet zoals je op de foto’s kunt zien.
Hier kan je op de film zien hoe de mantel de vis probeert te doden door er stukken uit te eten want hij probeert steeds weg te zwemmen als hij hem over wilt pakken of de zilvermeeuwen hem af willen pakken.

Na dit deel gingen we naar een stuk verder de dijk af naar een stukje land waar sneeuwgorzen waren gezien. De auto om het veld heen gereden maar we gingen eerst even over de dijk heen om te zien of we daar wat konden vinden. Vrij snel hoorde ik Ad roepen, “he dat lijkt wel een KuifAli!.  Verbaasd keek ik opzij, wat voor een Ali? Een kuifAli, zegt Ad weer, een Kuifaalscholver. Ik snel wat foto’s gemaakt en ingezoomd want het was errrrug ver weg en het werd al schemerig.  Ja, zei Ad terwijl hij op mijn camera scherm keek, dat is er eentje. Langere dunne snavel, typisch andere kop. Als hij met gestrekte nek vliegt kan het echt niet anders. Ik ben vlug gaan zitten en geprobeerd wat stabiliteit te vinden in de windkracht 5 op de dijk maar dat viel niet mee. J  (Later in de boeken nog even gekeken maar had inderdaad ook geen witte wang vlakken dus een KuifAli). Ik heb er vanwege de slechte kwaliteit maar een determinatie compilatie foto van gemaakt.

We hebben dus naast een Ali B in Nederland ook een Ali K tegenwoordig.  J
Eenmaal terug bij de boerderij van Ad hebben we ons weer opgewarmd met een heerlijke kop erwten soep.
Het werd nog erg gezellig toen we de dag door namen en alle vogels even de revue lieten passeren.

Tot slot nog een compositie foto en een filmpje van het eerste deel van de dag.Hier onder zie je een filmpje van de Wulp die aan het foerageren is van het eerste deel van de blog.


Een speciale dank gaat uit naar Ad van den Berge die ons op sleeptouw heeft genomen en ons de mooie plekjes van en om de brouwersdam heeft laten zien. Hij organiseert ook echt excursies dus ik zou hem zeker kiezen als je daar een leuke en gezellige dag wilt hebben. Ad kent de omgeving als zijn broekzak dus de kans op vogels zien wordt erg groot.

Voor degene die deze blog als eerste lezen, hier kun je deel 1 vinden van deze blog met diverse leuke andere vogel soorten en zeehonden.
Meer blogs over de dag van de andere bloggers die mee waren:

6 opmerkingen:

 1. Het zal een winderige koude dag geweest zijn, maar wat hebben jullie er mooie foto's kunnen maken. Een pracht serie heel fijntjes om te lezen en te bekijken.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Yvonne,
  Dank voor je leuke reactie. :-)
  Was inderdaad erg koud maar die voel je niet door de adrenaline die soms hevig aanwezig is.
  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Henk,
  je naam al regelmatig voorbij zien schieten op twitter. Zodoende maar even wezen kijken op je blog.
  Dat moet een mooie dag zijn geweest aan de twee reportages te zien. Met zo een vangst aan plaatjes is het altijd de moeite waard om de kou te trotseren.
  Mooie serie en voorzien van commentaar.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ron
   Was een genot om bij te zijn. Leuk om via blog anderen mee te laten genieten
   Krijg heel veel leuke reacties dus zal zeker door gaan met bloggen.
   Groet, Henk

   Verwijderen
 4. Dat jullie een topdag hadden, had ik al ruimschoots gelezen her en der. Maar qua foto's laat jij toch wel hier de meeste kwaliteit zien...zonder de andere medebloggers tekort aan te doen.

  Heerlijke reportage van een prachtige en gezellige koude dag in Brouwersdam.


  Gr,

  REmco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi compliment Remco, dank je.
   De dag was super en foto's goed gelukt.
   Is erg leuk om met twitteraars op pad te zijn.
   Gr. Henk

   Verwijderen