zondag 13 januari 2013

Wespendief in Limburgs landschap

Sinds enkele jaren komen we meerdere keren per jaar in Limburg voor een vakantie op de camping Schoonbron in het plaatsje Schoonbron. Het bevindt zich tussen Valkenburg aan de Geul en zeg maar Gulpen in.
Aan de ene kant kijken we naar de koeien en paarden op de stijle hellingen van de Keutenberg en aan de andere kant is het prachtige heuvel landschap met oneindige paadjes tussen heuvels met bomen en struiken waar je uren in rond kan rijden.
Ik heb daar in de loop der jaren een vaste routine ontwikkeld waar een variatie aan vogel soorten te zien zijn. Er zijn een paar bomen partijen die dienst doen als thuis plaats voor oefen terrein voor jonge buizerds als ze leren vliegen en bijvoorbeeld hoogspanning torens voor jonge toren valken. Een latere blog volgt nog met foto's en filmpjes hiervan. Ik heb er slecht valken met geslagen duiven gezien (helaas te ver voor foto) en afgelopen zomer ineens ook Wespendief gespot en tot mijn grote verassing vol in het zonlicht kunnen fotograferen. Het paartje komt hier aan vliegen met zijn tweeën met helaas veel tegen licht dus "nog" geen duidelijke herkenning.   
Hieronder zijn ze al dichterbij en cirkelen ze al vrij dicht bij en gaat mijn hartslag al flink omhoog denkende dat ik twee buizerds ongemerkt kan platen.
Nadat ze langzaam dichterbij komen vliegen besef ik dat het licht zeer goed is en dat ze mij nog niet hebben opgemerkt met de auto op het pad dus stap ik uit en kruip achter een paal van een weiland en kan al steunend tegen deze paal beschut een hele serie schieten. Op het laatst zie ik pas dat er een klein verschil is tussen de twee vogels en besluit van de tweede nog net een paar platen te schieten voor ze ineens een andere kant op cirkelen en uit het bereik raken van de telelens. :-(
Het verschil blijkt later een mannetje met grijze kop te zijn en het vrouwtje met meer een wittige kop.
Hieronder een vrouwtje Wespendief.
Ik kwam er eerlijk gezegd later pas achter dat het om een Wespendieven ging en niet Buizerds nadat ik de grijze kop, mooie gele ogen en aparte snavel opzocht in een vogelboek. Het zal dus waarschijnlijk een broedend paartje zijn geweest. Ik heb ze later in die omgeving niet meer gezien ondanks heftige zoek pogingen dus de beschrijving van het vogelboek dat aangeeft dat wespendieven moeilijk te vinden zijn klopt wel. Hieronder een zeer duidelijke van het mannetje Wespendief.
Tenslotte nog een paar losse beelden van het mannetje vanuit diverse hoeken waarvan op de volgende goed de staart strepen zijn te zien.
 Je ziet goed dat ik mee ben gedraaid tijdens het boven mijn hoofd cirkelen en de lichtval anders is maar hierdoor krijg je wel een ander zicht op de verschillende details van de prachtige vogel.

Verder zijn er door lokale bewoners vaak vossen gezien en hebben ree er heel vroeg ook hun plaatsje in het mooie landschap. Ettelijke pogingen om te posten op plaatsen waar ze zijn gezien hadden helaas nog geen succes maar ik heb nog niet opgegeven. Aankomende zomer zit ik er drie weken en is dit mijn dagelijkse start van de dag met hopelijk nieuwe ontdekkingen en fraaie foto series van mooie soorten.


5 opmerkingen:

  1. Prachtige serie van dit Wespendievenpaar.
    Mooi dat je ze zo fraai gedetailleerd hebt kunnen vastleggen. Mooie en interessante informatie, over een mooie roofvogelsoort, compliment!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Coby
    Als je veel tijd in een bepaald gebied stopt geeft de natuur altijd wat prijs. Het is het jaar van de Patrijs en ook die blijken daar vollop te zitten. Ik heb de lokatie al aan Sovon door gegeven en zal er een blog aan besteden. Is wel zo leuk in het jaar van de Patrijs.
    Gr. Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij is de wespendief die jij als vrouwtje beschrijft een buizerd, gezien de dwarsstrepen op de staart

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij is de wespendief die jij als vrouwtje beschrijft een buizerd, gezien de dwarsstrepen op de staart

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Henk, prachtige foto's, maar het gaat hier inderdaad om een ad.m. Wespendief en een juveniele Buizerd. De fijne dwarsbanden op staart en achtervleugel zijn typisch voor Buizerd. Ook de bleke "U" op de borst. De koptekening is atypisch voor een buizerd maar ze heten in het Frans dan ook niet voor niets Buse Variable. Nogmaals: prachtig beeld samen!

    BeantwoordenVerwijderen